Epoxy tafels

TAFELS VOOR HET LEVEN.

Wat is epoxy? Epoxy giethars is een tweecomponentenhars bestaande uit een kunsthars en een harder. Tijdens de productie is het een heldere, dunne vloeistof. Na uitharding wordt het oersterk en waterbestendig. Met epoxy kun je eender welk materiaal een glad en doorzichtig pantser geven. UV-bestendig, dus het zal niet vergelen. Misschien denk je bij 'epoxy tafels' niet direct aan duurzaamheid, maar de ontwikkelingen gaan razendsnel. En ze zijn veelbelovend. DOKX gebruikt altijd de meest duurzame variant die verkrijgbaar is. Altijd oplosmiddelvrij. Epoxy tafels van DOKX zijn er in vele soorten en maten. Wat ze gemeen hebben: ze trappen de vergankelijkheid op zijn staart, op een slimme, speelse en altijd esthetische manier. 

Een aanwinst voor je interieur

Epoxy tafels zijn enorm praktisch. Ze hebben een fijne gladde toplaag. Wat gebruiksgemak betreft zijn ze vergelijkbaar met andere (houten) tafels: een hete pan moet je er niet direct opzetten. Onvermijdelijk zal het blad na verloop van tijd gebruikssporen krijgen, maar ze kunnen altijd weer opnieuw gepolijst worden. Dan zijn ze weer helemaal als nieuw!

Epoxy tafels zijn met name geschikt voor binnen. Ze kunnen prima tegen regen, maar slecht tegen vorst en zon. Dat komt doordat staal, hout en epoxy verschillend reageren op temperatuurschommelingen.

Oog voor detail

Kleuren komen tot leven. Contrasten worden uitvergroot. Donkere delen krijgen diepte. DOKX tafels laten juist de details tot de verbeelding spreken: de nerven, knoesten en littekens van vermolmd hout. De verfbladders op planken uit een Russische treinwagon. De pluisjes van een Perzisch tapijt. Ja, zelfs de gaten in een verbrand tafelblad. Een logo of familiewapen, smaakvol verwerkt in het blad. Zulke elementen maken een DOKX tafel tot een geliefd en onvervangbaar object.

Met de hand gemaakt

De giethars wordt aangebracht met de hand, in dunne laagjes. Steeds wordt een paar uur droogtijd in acht genomen. Het gieten gebeurt in een speciale gietkamer en gaat dag en nacht door. Het is een groeiproces, waarbij een goede timing zeer belangrijk is. De dikte van het blad wordt bepaald door het hoogste uitsteeksel in de tafel. Bij de UNFORGETTABLE bijvoorbeeld is dat de bovenkant van de lepel. De epoxy ligt maximaal 1 millimeter boven het hoogste punt. Zo blijft het materiaal vlak onder het oppervlak en behoud je de feeling ermee. Het is de kunst om het blad zo dun mogelijk te houden.

Mat of glans?

Een matte toplaag maakt epoxy tafels wat abstracter. Na het uitharden wordt het tafelblad eerst geschuurd en dan gepolijst. Ook dat gebeurt met de hand. Door grover of fijner polijsten krijgt de tafel een meer mat of een meer glanzend oppervlak. In een hoogglans tafel wordt elk detail uitgelicht. Een matte tafel blijft wat abstracter en mysterieuzer. Wat ook erg mooi is.