Duurzaamheid

Niet worden afgedankt of weggegooid. Ook dat is duurzaam.

Bij DOKX wordt alles met de hand gemaakt, met liefde en aandacht. De tafels en schilderijen zijn van blijvende persoonlijke waarde en gaan een leven lang mee. Ze worden zelfs doorgegeven aan de volgende generatie. Dat is DOKX’s grootste troef op het gebied van duurzaamheid. 

De tafels bestaan voor 90% uit gebruikt materiaal. Houthandelaren in heel Europa weten DOKX te vinden als ze een bijzondere partij sloophout tegenkomen. Maar ook het snijafval uit eigen werkplaats wordt gebruikt. Zo ook voor de schilderdoeken. In plaats van nieuw linnen en canvas worden vaak luxe stofstalen gebruikt die anders in de container zouden zijn beland. 

Slim gebruik van restmateriaal

Neem bijvoorbeeld de IRRESISTABLE. Deze dankt zijn uitzinnige oranje kleur aan loodmenie. Loodmenie is een giftige stof die terecht niet meer gebruikt mag worden. Maar de industrie zit opgescheept met de voorraden die ze nog hebben liggen. Door er de tafelbladen mee te beschilderen wordt de loodmenie in epoxy opgesloten en daarmee onschadelijk gemaakt. Met als bijvangst: een onwaarschijnlijk diepe oranje kleur die je op geen enkele andere manier zou kunnen bewerkstelligen.

Van epoxy naar non-toxisch kunsthars

Bij epoxy tafels denk je waarschijnlijk niet in de eerste plaats aan duurzaamheid. Gelukkig gaan de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid razendsnel. DOKX volgt ze op de voet en gebruikt altijd het meest ecologische product dat op enig moment verkrijgbaar is. Gegarandeerd oplosmiddelvrij. Op dit moment wordt in de Verenigde Staten een non-toxisch kunsthars ontwikkeld dat nauwelijks milieubelastend is, maar wel dezelfde hardheid en UV-bestendigheid heeft als epoxy. DOKX is met de uitvinders in gesprek en helpt hen met experimenten. Zodra het op de markt komt zal DOKX dat gaan gebruiken.

Werkplaats van hergebruikt materiaal

Ook de werkplaats is gebouwd van hergebruikt materiaal. Ooit het laboratorium van de Koudijs fabriek, heeft deze ruimte nog altijd de sfeer van vernieuwing en experiment. Een jaar tijd heeft het gekost om deze historische locatie te verbouwen tot wat het nu is. Waarbij veel elementen en materialen uit de oude fabriek zijn behouden en hergebruikt: de afzuiginstallatie uit de voormalige silo's, de complete stroominstallatie inclusief bekabeling en lampen, de oude labtafels. Zelfs de bar is geconstrueerd uit hout en metaal uit de fabriek.